Ο άνθρωπος είναι ένα σύστημα Εισόδου-Εξόδου. Ό,τι πληροφορία εισαχθεί μέσα του, είναι αυτή που θα αναμείξει και θα αναπαράξει. Οι παλιές φράσεις “με όποιον δάσκαλο καθίσεις… τέτοια γράμματα θα μάθεις” και”δείξε μου τον φίλο σου… να σου πω ποιος είσαι” είναι εν τέλει αληθινές. Αλλά, τι μπορεί να κάνει κάποιος αν δε μπορεί να αλλάξει περιβάλλον; Μπορούμε να διαλέξουμε τις πληροφορίες που εισέρχονται μέσα μας και το τι μας περιβάλλει;
Το περιβάλλον -από την κοιλιά της Μητέρας μας μέχρι το χώρο εργασίας μας- επηρεάζει πάρα πολύ το πώς είμαστε. Η ατμόσφαιρα στην οποία βρισκόμαστε, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθορίζουν το πώς θα εξελιχθούμε και θα μεγαλώσουμε σαν άτομα.
Αν λοιπόν το περιβάλλον είναι τόσο σημαντικό, είναι λογικό να θέλουμε να περιβάλλουμετον εαυτό μας με τα πιο σωστά πράγματα, εικόνες, ήχους και βιβλία που θα μας βοηθήσουν να πάμε εκεί που θέλουμε στη ζωή μας. Αν το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον δεν μας υποστηρίζει, έχουμε τουλάχιστον την ελευθερία να επιλέξουμε τα βιβλία που διαβάζουμε (ή ακούμε), τα βίντεο που θα παρακολουθήσουμε, τη μουσική που θα ακούσουμε, τα οποία είτε θα μας εμπνεύσουν, είτε θα μας κρατήσουν πίσω.
Ακόμα και τα Έργα Τέχνης που μας περιτριγυρίζουν έχουν τεράστια επιρροή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε.
Με την εξέλιξη στην τεχνολογία οι πιθανότητες είναι άπειρες, αρκεί να ξέρεις που θα κοιτάξεις.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ντεμπέμπε